Zanimljivosti o bifteku koje niste znali, meso koje ima svoju priču.

Poznato je da je restoran Dos Hermanos jedan od najboljih u regionu kada je u pitanju priprema bifteka. Taj nježni, ukusni, vrhunski komad mesa uvijek i iznova fascinira gurmane širom svijeta. Naredni put kada sa svojom ekipom budete večerali ili ručali u restoranu Dos Hermanos, možete ih iznenaditi sa ovim zanimljivim činjenicama o bifteku.

Ko jede najviše bifteka na svijetu?

Amerikanci su prvaci svijeta po pitanju količine pojedenog bifteka u restoranima. Prosječni Amerikanac pojede oko 50 kg govedine godišnje. Ipak postoje nacije koje su ispred, Brazilci, Argentinci i Urugvajci pojedu najviše mesa na svijetu po glavi stanovnika.

Roštilj je standard

Na internetu možete pronaći dosta recepata za pripremu steak-a kod kuće, ali naš kuhar, Miran Karić , može potvrditi da je roštilj neophodan da bi odrezak imao puni potencijal okusa i sokova. Ne samo da roštilj čuva okus, već i priprema vaše meso na ravnomjerniji i efikasniji način koji osigurava postizanje pravog nivoa pečenja kod svake narudžbe.

Ko je našem omiljenom komadu mesa dao ime?

Kada čujemo steak, pomislimo na engleski jezik i naravno Amerikance, ali nisu oni ti koji su dali ime našem omiljenom komadu mesa. Naziv steak prvi su koristili Sasi, njihov izvorni izraz za odrezak bio je „stelk“ što se doslovno prevodi kao „meso na štapiću”.

Najskuplja govedina na svijetu?

Najskuplji steak je iz Japana. Dolazi od Kobe govečeta i plaća se u gramima.

Kobe goveda su sretna goveda. Zbog specijalne ispaše, te nikakvih dodataka hrani i nedajbože antibiotika – postižu vrhunsku cijenu. Nakon ispaše odlaze u boksove gdje im specijalni aparati masiraju leđa te dobivaju svoju porciju piva! Neki uzgajivači puštaju i klasičnu muziku u štalama. Kobe goveda rastu jako sporo, manja su od ostalih pasmina pa je zato i cijena vrlo visoka. Od samo jednog prodanog goveda uzgajivač i porodica mogu živjeti cijelu godinu. Interesuje vas cijena? Ako bi kupovali Kobe steak u Japanu, dakle u cijenu nije uračunat transport 100 grama bi platili oko 60 Eura. Cijena u restoranima varira.

Ne koristite viljušku kada spremate Biftek

Kada prebacujete svoj omiljeni komad mesa sa roštilja ili tave do tanjira nikada ne koristite viljušku. Možda zvuči banalno ali zaista je bitno jer ukoliko nepravilno rukujete steakom izgubiće sokove i kvalitet.

Prepustite stvar profesionalcima i uživajte u restoranu Dos Hermanos

Sigurno ste se pitali gdje je najbolji steak u BiH. Najbolji steak u Saraejvu? Restoran Dos Hermanos garantira kvalitet i po tome smo već postali prepoznatljivi. Naši komadi mesa pažljivo su odabrani, odležali u posebnim komorama i spremni da ih probate. Naše ljubazno osoblje ispričat će vam priču o svakom steaku koji pripremimo a vaše je samo da odaberete šta želite. Svoj sto u restoranu Dos Hermanos možete reservisati i online klikom ovdje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *