Njeno veličanstvo PASTA, zanimljivosti o italijanskoj kuhinji i savjeti o pripremi paste iz Dos Hermanosa

Kada spomenete riječ pasta,odmah se na to vezuje i Italija. Zemlja prijestonica paste i mnogih drugih specijaliteta. Italijani raspoznaju čak i
do 300 različitih oblika i vrsta tjestenina. Osim kvalitetne tjestenine sos je jako bitan faktor. Sosovi čine cjelinu sa pravilnim
kombinovanjem tjestenina. Kada kažemo pravilnim to znači da uz lake sosove idu lake tjestenine, dok uz teške sosove idu teške tjestenine.

Restoran Dos Hermanos poseban način pripreme italijasnkih specijaliteta

Mi u Dos Hermanosu obraćamo pažnju na te bitne detalje, npr. uz mesne sosove ili paradajz sosve najbolje idu makaroni, pene ili papardele ( tjestenina nalik na široki pilav ). Baza svakog dobrog sosa jeste temeljac ili sos koji se dobiva iz temeljaca,t o pasti daje specifičan i bogat okus, zbog toga su naše tjestenine prepoznatljive.

Dos Hermanos pasta sa biftekom

Naredni bitan korak jeste da ne smijete prekuhati tjesteninu, odnosno napola je skuhate i nakraju „doradite“ u sosu koji ste pripremili, da bi na kraju
imali al dente pastu! Prateći ove tehnike i naravno još par „caka“ imaćete savršenu tjesteninu . U restoranu Dos Hermanos možete birati izmeđju jednistvenih okusa pasti sa biftekom i sušenim paradajzom, penna sa bukovačama ili tagliatella sa kremom od tartufa. To su samo neki od jedinstvenih okusa Dos Hermanos tjestenina i toplo vam preporučujemo da ih probate. Ako ste se pitali gdje pojesti pastu u Sarajevu garantiramo da smo dobar izbor.

Naš chef Miran Karić na Youtube kanalu Eksplozija ukusa pokazao je i kako se pravi pasta Bolognese.

Zanimljivosti o italijanskoj kuhinji:

  • 13. februar je Svetski dan konzumiranja italijanske hrane.
  • Italijanska pršuta je bila zabranjena u SAD sve do 1989. godine, dok je mortadela zvanično legalizovana tek 2000. Specifično italijansko meso zampone je i dalje zabranjeno, a razlog nije poznat.
  • Tek u 18. vijeku je uz špagete počeo da se servira i paradajz sos.
  •  U svijetu postoji tačno 600 oblika i vrsta italijanske paste.
  • Rimokatolički poglavar crkve je u 13. vijeku postavio standard za kvalitet paste, i ona ni dan danas ne smije biti ispod tog standarda.
  •  Prosječna osoba u Italiji godišnje pojede 30 kilograma paste, dok je prosek u ostatku svijeta oko 5 kilograma.
  •  Prvu fabriku italijanske paste otvorila je porodica Agnes u blizini Đenove, 1824. godine.
  • Čuvena pasta “carbonare” je tradicionalno jelo grada Rima.
  • Pica je prvi put napravljena u Napulju 1889. godine.

Nadamo se da ste u našoj priči saznali dosta korisnih stvari o pripremi paste. Naravno čekamo vas u restoranu Dos Hermanos gdje možete uživati u vrhunski pripremljenim italijasnkim specijalitetima ili nekim drugim jelima iz našeg menija. Vidimo se u Radićevoj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *